Geschiedenis
Van ’t Net Verhuizingen leest als een spannend jongensboek
Het verhaal van Van ’t Net Verhuizingen begint in 1914. Aart van ’t Net senior (1883 – 1957) verkoopt in dat jaar zijn bakkerij. Paard en wagen bieden uitkomst voor een alternatieve broodwinning. Aart begint in 1914 een bodedienst op Amersfoort. Vanuit zijn pand aan de Nieuwstraat 24 bezorgt hij met paard en wagen bakkersmeel bij de bekende bakkerijen in Soest, onder andere bij de families Van der Flier en Van Brummelen (beide in de Kerkebuurt). Het eerste motorvoertuig is een T-Ford die gebruikt wordt voor verhuizingen.
Oorlog
Voor de oorlog neemt Aart zijn oudste zoon Jan Willem (1908-1966) in het bedrijf op. De andere zoon Elbert (1913-1996) kiest niet voor het verhuisbedrijf maar wordt scheepskok bij de Stoomvaart Maatschappij Nederland op het schip ‘Oranje’. De jongste zoon Aart (1915-1991) is in militaire dienst wanneer de oorlog uitbreekt. Na zijn vrijlating uit krijgsgevangenschap gaat hij ook in het bedrijf van zijn vader werken. Een van de auto’s wordt in de oorlog ‘begraven’ om vordering door de Duitsers te voorkomen. Dat is vermoedelijk de in 1939 aangeschafte moderne verhuiswagen van het merk Diamond. Na de oorlog adverteert Aart wekelijks met ‘A. van ’t Net en zonen’. Vader en zoons bouwen het bedrijf voortvarend uit en schaffen een Thornycroft-verhuisauto aan. Van ’t Net is vanaf dat moment volledig gespecialiseerd in verhuizingen, niet alleen in binnenland, maar ook in buitenland, zowel over land als over zee.
Zuinig
Jan Willem mag, als oudste zoon, zijn rijbewijs halen en wordt chauffeur. De jongere Aart moet het zonder doen, zijn vader is een zuinig man. ’s Avonds gaat Aart op de fiets langs de klanten om opdrachten binnen te halen. Pas op zijn 54ste haalt hij zijn rijbewijs en dat viert hij met de aanschaf van een VW-kever. Jan Willem van ’t Net overlijdt kinderloos. De vier zoons van Aart komen geleidelijk in het bedrijf. Aart (1943) in 1965, Jan (1950) in 1968, Bert (1956) in 1974 en Robert (1961) in 1981.Het vijftal breidt de zaak in de jaren die volgen verder uit. In 1968 neemt het Van ’t Net intrek in een aparte kantoorruimte aan de Schrikslaan 47. Wanneer deze bedrijfsruimte te klein wordt verhuist het bedrijf naar een nieuw gebouwd kantoor met opslagloods aan de Merelweg 3 (1972). Een mijlpaal is de nieuwbouw van ene loods met kantoor in 1981 aan de Nijverheidweg 20 gevolgd door de bouw van het hoofdkantoor aan de Koningsweg in 1987.
Van Buuren en Dijkstra
De grote verhuiswagens staan door de jaren heen op verschillende locaties in Soest. Er rijden ook andere verhuiswagens rond in Soest: de wagens van G. van Buuren. Dit bedrijf werkt voornamelijk voor particulieren in de regio Bilthoven, Den Dolder en Utrecht. In 1992 volgt een overname van G. van Buuren. Dat betekent een uitbreiding van het wagenpark. In 2001 neemt van ’t Net het Hilversumse bedrijf Dijkstra over. Daarmee ontstaat toegang tot een nieuwe markt: het verplaatsen van orkesten. Hiervoor heeft het bedrijf tegenwoordig een aantal speciaal aangepaste vrachtauto’s.Deze zijn allemaal voorzien van luchtvering en geklimatiseerde laadruimten.
Hoogtepunten
Van ’t Net heeft veel bijzondere opdrachten mogen uitvoeren, zoals het verhuizen van kostbare kunstwerken naar musea. Een mooie opdracht is het verhuizen van het beeld van Prinses Juliana en Prins Bernhard vanuit Italië naar de Paleistuin. Aart van ’t Net is aanwezig bij de onthulling in 2009 door Koningin Beatrix. Een andere speciale verhuizing is die van vele artikelen, waaronder poppen, van het (oude) Militaire Museum naar het huidige Militaire Museum.
Groei
Bert van ’t Net jr. (1983) de zoon van Bert, is de vierde generatie aan het roer van het verhuisbedrijf: ,,Ons bedrijf is in de jaren voor de oorlog gegroeid omdat mensen uit de grote stad zomerverblijven in deze regio kochten. Mijn overgrootvader en opa hielpen de gezinnen verhuizen. Het bedrijf is daarna enorm gegroeid, ook omdat Soest in de jaren zeventig en tachtig enorm uitbreidde met de wijken Overhees I, II en III en aan het begin van deze eeuw met de Boerenstreek. Dat trok nieuwe bedrijven aan wat het nodige werk opleverde. Maar ook mijn oom Aart heeft een belangrijke rol gehad in de ontwikkeling van ons bedrijf. Voor mij is het speciaal dat ik nu directeur ben van dit bedrijf. Toen ik twaalf jaar jong was stond ik in het magazijn al te vegen. Ik ben er trots op dat ik de familienaam mag voortzetten.”
Ambitie
Van ’t Net Verhuizingen heeft de ambitie om in de toekomst zowel particulieren als het bedrijfsleven wereldwijd meer aan zich te binden en zich te profileren als kennispartner op het gebied van verhuismanagement. Van ‘t Net blijft een onafhankelijke speler in de verhuisbranche met bijzondere aandacht voor de belangen van klanten, productinnovatie en verduurzaming van het wagenpark.